Статистика показва, че 40% от населението на България е енергийно бедно.

...
Статистика показва, че 40% от населението на България е енергийно бедно.
Коментари Харесай

Половината българи остават под прага на бедност, след като си платят сметката за отопление

Статистика демонстрира, че 40% от популацията на България е енергийно оскъдно. Около 290 000 души получават помощи за отопление. В същото време публична формулировка за енергийна беднотия няма, изясняват от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките пред NOVA NEWS.

" Ние в действителност сме много изостанали и това е заради високите неравенства и ниските приходи в страната. Към половината от българите действително, след разход за сила, остават под линия на беднотия ", разяснява доктор Теодора Пенева, основен помощник в Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

За да се изведе популацията от енергийната беднотия са нужни незабавни ограничения и то в дълготраен проект.

" Не единствено за саниране на здания, но и за замяна на отоплителните системи, замяна на електроуредите, смяна и в технологиите на отопление, да се употребяват повече възобновими източници, чиста сила ", добави доктор Теодора Пенева.

Държавата би трябвало да подсигури фондове и непрекъснати стратегии, посредством които повече финанси да се дават на най-уязвимите.

" Да има диференцирана канара на подкрепяне, тъй че повече финанси да се дават на най-нуждаещите се. Малко по-ниска да бъде поддръжката към хора, които са под линията на бедността ", допълват от Института за стопански  изследвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР